tomatgeleIhaninta syksyn tullessa on hyödyntää puutarhan sato ja tehdä säilykkeitä, hilloja tai hyytelöitä. Hilloja ja hyytelöjä tehdessä saadakseen oikean koostumuksen on kirpeissä marjoissa, hedelmissä tai sitrushedelmissä oleva pektiini tärkeä osa ruuanlaittoa. Tomaateissa oleva pektiini ei aivan ole riittävä saadakseen oikean koostumuksen hilloille tai hyytelöille, joten tähän täytyy lisätä jokin hapokas hedelmä. Mikäpäs parempi hedelmä tomaatin kanssa kuin sitruuna. Yhdessä antavat hyytelölle raikkaan kirpeän sekä maukkaan makean maun. Täältä löydät reseptin maukkaasta tomaattihyytelöstä.

Det underbara när hösten smyger sig på är ju självklart att få skörda sommarens härligheter ur trädgården och börja tillverka olika inläggningar, syltar och geléer. Utan dåligt samvete får man börja spendera tid inomhus och i köket.

För att tillaga gelé, sylt eller inläggningar är pektin som finns i sura bär, frukter eller citrusfrukter en väsentlig del av tillagningen. Pektinet i frukterna ger sylten och gelén den rätta konsistensen. När man gör gelé på tomater, är pektinet som finns i tomaterna är inte helt tillräcklig. Därför behöver man tillägga någon syrlig komponent för att framkalla den gelbildande reaktionen, då använde vi citron. Tillsammans ger citronen och tomaten en fräsch syrlig och söt smak. Här hittar du ett smakrikt recept på tomatgelé.