Näin jouluaikoihin löytyy kalenterista useita pyhäpäiviä ja tällöin sopii mainiosti kutsua kotiinsa vieraita. On mukavaa tarjota jotain hyvää ja ehkä hieman erilaista näin jouluisiin juhla-aikoihin. Vinkkimme tulevaan juhlakauteen on tarjota kermainen ja maukas tomaattijuustokakku. Tomaattijuustokakku sopii tarjoilla tuoreitten yrttien ja tomaattien tai esimerkiksi paahdetun Serrano-kinkun kanssa.

Så här kring juletider är det trevligt att bjuda hem gäster när det finns många röda dagar i kalendern. När man bjuder hem gäster över julfestligheterna är det kul att bjuda på någonting riktigt gott och kanske lite annorlunda. Vårt tips inför den kommande högtidssäsongen är att bjuda på en krämig och smakrik tomatcheesecake. Cheesecaken kan serveras med färska örter, färska tomater och med till exempel ugnsrostad Serranoskinka.

Tomaattijuustokakku

Tarvitset: ø 24 cm irtopohjavuoka, 8-10 annosta

Pohja:
250g maalahdenlimppua
100g voita
2 rkl sitruunaöljyä

Leikkaa maalahdenlimppu karkeasti. Käytä limppu, voisula ja sitruunaöljy tehosekoittimessa, aja tasaiseksi massaksi. Kaada massa irtopohjavuokaan ja painele tasaiseksi pohjaksi. Aseta jääkaappiin.

Täyte:
6 kpl maukasta kotimaista tomaattia
1/3 osa basilika ruukusta
600 g tuorejuustoa
1 dl + 1 dl kermaa
2 rkl sitruunaöljyä
4 kpl liivatelehteä
Suolaa, valkopippuria

Kalttaa tomaatit, poista kuori, kanta ja sisällys. Leikkaa tomaattilihasta hienoja silppuja. Asettele tomaatinsilput kakkupohjaan jättäen reunoille n. 2 cm etäisyyden vuoasta. Lisää päälle karkeasti hakattu basilika.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuuttia. Sekoita tuorejuusto, 1dl kylmä kerma, sitruunaöljy, suola ja valkopippuri. Keitä 1 dl kermaa ja sekoita liotetut liivatelehdet, sekoita hyvin että liivate sulaa. Kaada lämmin liivateseos tuorejuusto seokseen ja sekoita hyvin. Kaada täyte vuokaan.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa 4-5 tuntia ennen tarjoilua.

Tomatcheesecake

Du behöver: ø 24 cm springform, 8-10 portioner

Botten:
250 g malaxlimpa
100 g smör
2 msk citronolja

Skär malaxlimpan i grova bitar, mixa limpan, smält smör och citronolja till en jämn grynig massa. Fyll en 24 cm:s springform med massan, pressa till massan med handflatan till en jämn botten. Sätt i kylskåp.

Fyllning:
6 st smakrika inhemska tomater

1/3 dels kruka basilika
600 g färskost
1 + 1 dl grädde
2 msk citronolja
4 gelatinblad
Salt, vitpeppar

Skålla tomaterna, skala tomaterna och skär dem i fyra klyftor. Skär bort fästet samt kärnhuset på tomaterna så att enbart ”filéer” återstår. Strimla tomatfiléerna och sprid ut dem på den kylskåpskalla kakbottnen. Lämna tomt en ca 2 cm bred rand runt formens ytterkant, för ett snyggare slutresultat. Strö över grovt skuren basilika. 

Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter. Mixa färskosten tillsammans med 1 dl kall grädde, citronolja, salt och vitpeppar. Koka upp 1 dl grädde, och rör ner de uppmjukade gelatinbladen, rör noga så att all gelatin smälter, häll sedan ner den varma grädden i den kalla färskostblandningen. Häll blandningen jämt i formen, så att hela botten och tomaterna är täckta.

Låt kakan stelna i kylskåp 4-5 timmar innan servering.