Kaikki voivat luultavasti samaistua siihen, että joulu on kiireistä aikaa. Ruoka pitää ostaa ja valmistaa, lahjat tulee hoitaa, vieraat kutsua tai sitten itse käydä tervehtimässä sukulaisia ja ystäviä. Niin, tämä tehtävien lista on pitkä. Tehdäkseen arjen joulun ympärillä vähän helpommaksi on hyvä aloittaa valmistelut ajoissa. Jotkut hankkivat joululahjoja jo syyskuussa, mutta toisten mielestä tämä on aivan liian aikaista.

Alla kan säkert relatera till att julen är en hektisk tid. Maten skall handlas och tillredas, klapparna skall fixas, gästerna skall bjudas eller släktingarna och vännerna skall man åka runt och hälsa på. Ja, listan kan göras oändligt lång. För att göra vardagen kring julen lite enklare kan det vara bra att börja i god tid med förberedelserna. Ja, vissa handlar ju julklappar redan i september, men det är kanske lite väl tidigt kan andra tycka.

Jouluruuankin tekemisen voi aloittaa hyvissä ajoin ennen joulua. Esimerkiksi joululaatikot voi tehdä ja säilyttää pakkasessa ja lämmittää ennen tarjoilua. Myös maustekakun voi tehdä jo kauan ennen ja pakastaa, tai jopa viikkoa ennen ja antaa sen olla huoneenlämmössä. Tällöin maustekakun maut tulevat paremmin esille. Aivan niin kuin makeat leivonnaiset voi tehdä ajoissa ennen joulua, voi myös ruokaleivän, eli joululimpun, leipoa hyvissä ajoin ja pakastaa.

Kring matlagningen är det mycket man kan göra några veckor på förhand för att inte behöva stå i köket hela julveckan. Till exempel jullådorna kan göras i god tid och frysas ner. Även det söta brödet kan man baka tidigare. Du kan baka kryddkakan långt på förhand och frysa in den, eller så kan du baka den till och med en vecka innan och låta den stå till och med en vecka i rumstemperatur. Så här framhävs de kryddiga smakerna ur kakan. Precis som det söta brödet kan även matbrödet, alltså jullimporna, bakas på förhand och frysas ner.

Kalat ja sillin voi myös tehdä etukäteen. Graavattu ja savustettu kala säilyy hyvin pakkasessa ja sillit voi säilyttää jääkaapissa. Sillin säilönnän takia on sillillä hyvä säilyvyys ja kun tämän pitää hyvissä olosuhteissa ja steriilissä, hyvin suljetussa purkissa voi sitä säilyttää viikkoja (riippuen säilykkeen liemestä).

Fisken och sillarna kan de också med fördel fixas på förhand. Den gravade eller rökta fisken kan tillredas i god tid och frysas in. Sillarna har tack vare inläggningen en väldigt bra hållbarhet och gör du dessa med förbehållning, kan du förvara dem i en väl sluten och steril burk i kylskåpstemperatur i veckor (beroende på typ av lag).

Joulu on ihanaa aikaa ja siitä ei kannata kokea stressiä. Aloittamalla hyvissä ajoin ei tarvitse säästää kaikkea viimeisille päiville ja tällöin on helpompaa nauttia joulun ihanuuksista.

Julen är en härlig tid och man skall inte känna den som ett stressmoment. När man börjar i tid behöver man inte spara allt till sista stund, och kan då njuta lite av julens härligheter.