Nyt on aika kylvää siemenet, jos tahdot omat tomaattitaimet kesäksi! Taimien tulee kasvaa kunnolla, ennen kuin ne siirretään ulos kasvihuoneeseen. Kun ne siirtää ulos pitää olla varovainen niin, ettei enää ilmene pakkasia öisin (suunnilleen huhtikuussa). Taimet paleltuvat helposti. Kurkun siemenet voi kylvää myöhemmin, koska nämä kasvavat nopeammin kuin tomaattitaimet.

Vill du ha egna tomatplantor i sommar är det dags att så tomatfröna nu! Plantorna ska växa till sig ordentligt innan de flyttas ut till växthusen. Man skall vara försiktig när man flyttar ut plantorna, så det inte längre förekommer nattfrost, eftersom plantorna fryser lätt (Ungefär i april). Gurkfröna kan sås senare, eftersom det tar kortare tid för dessa att växa.

Vinkkejä kylvämiseen
Tips till sådden

Kun kylvää siemenet tulee valita peruslannoitettua ja ravinnerikasta viljelyturpeen ja mullan sekoitusta ja laittaa tämä kosteutettuna esimerkiksi viljelyalustaan (esimerkiksi munakennoon). Tämän jälkeen on aika lisätä siemenet, jotka peitetään ohuella kerroksella multaa. Aseta kylvö lämpimään paikkaan (noin 25 astetta) noin viideksi päiväksi itämään. Itämisen jälkeen kylvön voi asettaa viileämpään ja valoisaan paikkaan (16-18 astetta).

När man sår fröna skall man välja en grundgödslad eller näringsrik jordblandning av tillexempel torv och mylla, som man placerar fuktad i ett odlingsunderlag (exempelvis i äggkartong). Efter detta är det dags att placera fröna ovanpå jorden och täcka med ett tunt lager av jord. Placera sådden på ett varmt ställe (ca 25 grader) i ca fem dagar, så den får gro. Efter detta kan sådden placeras lite svalare (16–18 grader) och på en så ljus plats som möjligt.

Kun taimet ovat kasvaneet niin, että lehdet kasvavat kiinni toisiinsa on aika istuttaa taimet noin 10-12 cm ruukkuihin. Ruukuissa taimet saavat kasvaa noin kuukauden, ennen kuin on aika istuttaa nämä kasvihuoneisiin. Taimet voi kasvattaa joko kasvihuoneessa, sisätiloissa ikkunalaudalla tai ulkona suojaisassa paikassa, kun ei enään ole yöpakkasia. Taimet tulee tukea kepeillä.

När plantorna är så stora att bladen växer in i varandra är det dags att plantera om plantorna till krukor på 10-12 cm. Efter en månad skall man flytta plantorna i större krukor innan plantan skall ut i växthuset. Tomatplantorna kan planteras i växthus, ha inomhus vid fönstret eller utomhus vid en skyddad plats när det inte längre finns risk för nattfrost. Det kan vara bra att stödja plantan med pinnar för att ge den stöd.

Huom! Auttaakseen taimia kasvamaan, voi olla hyvä lisätä typpirikasta lannoitetta kasteluveteen. On myös tärkeää, että kylvö pysyy kosteana koko ajan, ja tämän ylläpitäminen helpottuu, jos peittää kylvön tämän alkuaikoina läpinäkyvällä muovilla.
Obs! Blanda i lite kvävestarkt gödsel i bevattningsvattnet för att hjälpa tomatplantorna på traven. Det är även viktigt att sådden hålls fuktig hela tiden, så det kan vara bra att täcka över den med genomskinligt plast.