Aivan kuten perinteisestä pyöreästä tomaatista löytyy satoja eri tomaattilajikkeita, niin myös erikoistomaateista löytyy paljon eri lajikkeita ja muotoja. Meiltä löytyy nyt talvikaudella punainen helmitomaatti ”Angelle”, perinteinen kirsikkatomaatti ”Sassari” ja ”Daltary” sekä Dunne-tomaatti ”Dunne San Marzano” joka on pisaran muotoinen.

Av specialtomater, precis som hos den traditionella runda tomaten, finns det hundratals olika sorter. Hos oss har vi nu under vintersäsongen i våra växthus den röda pärltomaten ”Angelle”, den traditionella körsbärstomaten  ”Sassari” och ”Daltary” samt Dunne tomaten ”Dunne San Marzano” som är droppformad.

Kaikilta löytyy omat lempitomaattinsa ja erikoistomaateissa on paljon eroja maussa, muodossa sekä koossa. Suurimmat makuerot tomaateissa on juuri makeus ja hapokkuus. Toiset lajikkeet ovat makeampia tai hapokkaampia kuin toiset. Myös tomaattien koostumus ja ”lihapitoisuus” vaihtelee lajikkeissa.

Många tycker om olika sorters specialtomater just för att de har olika smak, form eller storlek. Smakskillnaderna på tomaten märks främst i sötman och syrligheten. Vissa sorter är sötare eller syrligare än andra. Även konsistensen och ”köttigheten” skiljer sig mellan sorterna.

Mikä on sinun lempierikoistomaattisi ja miksi? 
Vilken är din favoritspecialtomat och varför?