Stefan Nordmyr för första gången fick förfrågan om han ville medverka i en jubileumsfilm för andelslaget blev han väldigt överraskad över att han hade blivit vald som skådespelare till en så viktig film. Han hade inte tänkt sig att andelslagets egna odlare skulle vara med men han tyckte att det lät intressant och spännande och tackade ja! Även Stefans pappa, barn och kusins barn var ivriga inför medverkandet av filmen. Det var endast Stefan som var lite tveksam, men det var för att hela filmteamet skulle in i hans växthus.

Kun Stefan Nordmyr sai ensimmäisen kyselyn jos hän haluaisi olla mukana juhlavuoden videossa, oli hän todella yllättynyt siitä, että hänet oli valittu näyttelijäksi. Hän ei ollut ajatellut, että osuuskunnan omat viljelijät olisivat mukana mutta hänen mielestä tämä kuitenkin olisi jännittävää ja mielenkiintoista, joten hän suostui! Myös Stefanin isä, poika ja serkun poika olivat innoissaan saadessaan näytellä videossa! Ainoastaan Stefan oli pikkaisen epäröivä, koska koko kuvausryhmä oli tulossa hänen kasvihuoneeseensa.

Första dagen filmades det inne hos Stefan och det var hans son och pappa som var i fokus under den dagen. Stefan kollade gladeligen på hela dagen och tyckte det var roligt. Med många omtagningar, mycket väntan och många olika scener som skulle filmas, kunde Stefan faktiskt känna att ”Inte kan det ju vara sådär svårt” om skådespelandet. Dock insåg han ganska snabbt under andra dagen, då han själv och kusinens son var i fokus, att det kanske inte var så lätt som det såg ut. Enligt honom var det svåraste att visa känslor och olika miner på beställning.

Ensimmäisenä kuvauspäivänä kuvattiin Stefanin kasvihuoneessa ja hänen poikansa ja isänsä olivat kuvattavana. Stefan seurasi koko päivän, ja hänen mielestään tämä vaikutti hauskalta. Monen kohtauksen kuvaaminen, kaikkien kertauksien ja kaiken odotuksen keskellä pystyi Stefan kuitenkin ajatella ”Eihän tuo nyt noin vaikeata voi olla” näyttelemisestä. Hän kuitenkin huomasi aika nopeasti, toisena kuvauspäivänä kun hän itse ja serkkunsa poika olivat valokeilassa, että eihän se nyt ihan helppoa ollutkaan. Vaikeinta hänen mielestään oli kuitenkin näyttää tunteita ja erilaisia ilmeitä kameran edessä.

Stefan tyckte det var roligt att arbeta tillsammans med sin familj, precis som det ofta går till i växthusen. Det roligaste under dagarna var när verkstadsscenen filmades in och han kunde se hur duktig hans 14-åriga son var på skådespeleri. När Stefan såg slutresultatet blev han även imponerad av hur det utav många korta snuttar som filmas om och om och om igen, kunde bli en sådan film. Han insåg snabbt att det var mycket arbete bakom med all ljussättning, riggande upp av scener och alla omtagningar. Imponerande att fyra personer plus fyra skådespelare kan göra något sådant! Utöver Stefans familj och filmteamet var även en till person inblandad i filmen, genom ljudet. I filmen talas det närpesisk dialekt, som är inspelad av Tommy Enroth.

Stefanin mielestä oli hauskaa työskennellä perheensä kanssa, aivan kuten kasvihuoneissa useasti tehdään. Hauskinta kuvauspäivinä oli kun korjaamokohtausta kuvattiin, ja hän huomasi kuinka reipas hänen 14 vuotias poikansa on näyttelemisessä. Kun Stefan näki lopputuloksen, hän hämmästyi positiivisesti siitä kuinka monesta lyhyestä pätkästä jotka kuvataan monta kertaa, voikin tehdä sellaisen videon. Hän huomasi nopeasti, että videon takana onkin paljon työtä valotuksen, näyttämön ja kertauksien kera. Oli vaikuttavaa, että neljä kuvaushenkilöä ja neljä näyttelijää ja voikin tehdä jotain tuollaista! Stefanin perheen ja kuvaustiimin lisäksi vielä yksi henkilö oli osallisena videon toteutuksessa. Videossa puhutaan närpiön murteella, jonka takana on Tommy Enroth. 

I växthusen var det två långa, roliga dagar av filmande och trots att det arbetades med jubileumsfilmen var även det vardagliga arbetet igång. Stefan har varit odlare sedan år 1997, när han byggde sitt första året runt gurkväxthus. Innan det var det hans far och farfar som var odlare, ända sedan -50 talet. Stefan däremot är utbildad hortonom och arbetade som trädgårdskonsulent innan han blev odlare.

Kasvihuoneissa oli kaksi pitkää ja hauskaa kuvauspäivää ja vaikka kuvaustiimi työskenteli videon
parissa, myös jokapäiäinen työ edistyi. Stefan on ollut vieljelijä jo vuodesta 1997, kun hän rakensi ensimmäisen oman kasvihuonveen. Ennen tätä hänen isänsä ja isoisänsä myös toimi viljelijänä, jo 50-luvulta saakka. Stefan itse on koulutettu hortonomi ja työskenteli ennemmin puutarhakonsulttina.

Idag har Stefan både gurka och pärltomat i sina tre växthus och firar i år 20 år som odlare, grattis!
Tänään Stefan viljelee sekä kurkkua ja helmitomaattia hänen kolmessa kasvihuoneessaan ja viettää tänä vuonna 20 vuotta viljelijänä, onnea!

Här kan du se slutresultatet av jubileumsfilmen
Tässä näet videon lopputuloksen