Pääsiäinen lähestyy ja pian saa taas syödä paljon hyvää ja nauttia juhlapyhästä. Jälleen on hyvä muistuttaa itseänsä terveellisistä vaihtoehdoista mutta kuitenkin rentoutua hyvän ruuan parissa. Olemme jo monta kertaa vinkanneet vihanneksista juhlaillallisiin, mutta esimerkiksi tomaateilla voi tehdä niin paljon muutakin.

Påsken närmar sig och det betyder att man får äta gott och åter igen njuta av festhögtiden. Under dessa högtider då man frossar i sig mycket gott, kan det vara bra att tänka på att byta ut godsakerna till lite mera hälsosammare alternativ. Trots detta är skall man ändå komma ihåg att slappna av och njuter av den goda maten. Att lägga till grönsaker till festmåltiderna har vi tipsat om många gånger förut, men man kan ju göra så mycket mera med till exempel tomater.

Paitsi että tomaatteja voi käyttää sellaisenaan, voi niitä myös käyttää koristeena tavallisten salaattien lisäksi myös juhlallisempiin ruokailuihin, esimerkiksi voileipäkakkuihin ja aterioiden esillepanoihin. Koristeleminen pikkutomaateilla antaa annoksille värin lisäksi myös uusia muotoja. Tomaatteja voi leikellä eri muotoihin kuten kukiksi, esimerkiksi ruusuiksi tai tulppaaneiksi.

Förutom att tomater går att användas som sådana, kan tomater användas som dekoration till både vanliga sallader, men även festligare rätter som smörgåstårtor och uppläggningar. Att dekorera med småtomater ger färg till tallriken men man kan även enkelt variera formen på tomaten genom att skära dem till olika slags blommor som exempelvis rosor eller tulpaner.

Tässä on video siitä miten teet kauniita tulppaaneita koristeeksi voileipäkakkuusi:
Här kan du se en video på hur du gör vackra tulpaner till dekoration på smörgåstårtan:

PS. Pääsiäispupu voisi aivan hyvin piilottaa maukkaita helmitomaatteja tänä vuonna, eikö vain?
PS. Påskharen kunde ju gömma goda pärltomater i år, eller hur?