Många vet att felaktig förvaring av mat överlag, men även grönsaker, påverkar deras hållbarhet märkbart. Det många inte vet att utöver själva hållbarheten påverkas även smaken av vissa grönsaker vid felaktig förvaring.

Vääränlainen ruuan säilyttäminen heikentää nopeasti sen kestävyyttä, näin myös vihanneksissa. Mitä moni ei tiedä on, että myös joidenkin vihannesten maku heikentyy, kun niitä säilytetään väärin. 

Exempelvis tomater och gurkor är grönsaker vars smak påverkas när de förvaras i för kallt. Både tomaten och gurkan fryser lätt och skall därför inte förvaras i exempelvis kylskåp. Om man inte råkar ha ett svalrum hemma med 12–14 graders temperatur, är det rekommenderat att dessa skall förvaras i rumstemperatur. I för kall förvaring går det väldigt snabbt för dessa grönsaker att tappa den goda smaken och när den väl är förlorad, går den inte att få tillbaka. För tomaternas del gäller detta inte bara den runda tomaten, utan även alla specialtomater.

Esimerkiksi tomaatit ja kurkut ovat vihanneksia, joiden makuun vaikuttaa vääränlainen säilytys. Kummatkin paleltuvat helposti ja näitä ei tämän takia tulisi säilyttää jääkaapissa. Jos sinulla ei satu olemaan 12-14 asteista viileähuonetta kotona, on parempi, että kurkut ja tomaatit säilytetään huoneenlämmössä. Liian kylmä vie äkkiä tomaattien ja kurkkujen hyvän maun, ja kun tämän on kerran kadottanut, sitä ei enää takaisin saa. Tomaateista, tämä ei koske ainoastaan perinteistä pyöreää tomaattia, vaan myös erikoistomaatteja.

Om grönsakers förvaring kan du läsa mera r ~ Täältä voit lukea enemmän vihannesten säilytyksestä