Det finns många dagar som uppmärksammas på olika sätt i världen. Som t.ex. idag då vi firar internationella kvinnodagen. Denna dag instiftades redan i början av 1900-talet men det tog till 70-talets slut innan den kom in i FN som Internationella kvinnodagen. Det finns de som inte alls uppmärksammar denna dag, det finns de som håller den högst uppskattad, det finns de som undrar varför vi då inte har en ”männens dag”… men vänta lite… det finns en sådan, 19.11.

On monia päiviä mitä huomioidaan maailmassa. Kuten esimerkiksi tämä päivä jolloin juhlimme kansainvälistä naistenpäivää. Tämä päivä julistettiin jo 1900-luvun alkupuolella mutta kesti jopa 70-luvun loppuun ennen kuin siitä tuli YK:hon kansainvälisenä naistenpäivänä. On heitä jotka eivät ollenkaan huomioi tätä päivää mitenkään, on heitä jotka arvostavat tätä kovasti, on heitä jotka miettivät miksi meillä ei ole ”miesten päivää”… mutta hetkinen… sellainenhan on, 19.11.

Varför just kvinnodagen? Jo det började från att kvinnorna för många år sedan hade ett annat värde i samhället än männen. Detta ifrågasätts ju ännu idag i många länder. Kvinnor har inte rösträtt, de måste dölja hår mm. Kvinnan i Finland har det nog rätt bra, eller så bra som hon själv gör det till, egentligen. Kvinnorna, liksom männen, är alla individer. Det finns de som tycker om att stanna hemma med barnen, det finns framgångsrika kvinnor som inte alls vill vara hemma eller ens ha barn, det finns de som vill stå vid spisen och nå sina mäns hjärtan via magen, det finns de som inte kan laga mat. Finländare har idag rätt att ha en egen åsikt, att välja hur de vill att deras dag skall se ut. Åtminstone ganska långt. Jo, det finns många som inte kan göra som de önskar pga. sin ekonomi, hälsa eller andra tråkiga saker men i det stora hela har vi möjligheten till att välja hur vårt liv ser ut.

Miksi juuri naistenpäivä? No, se alkoi kyllä siitä että naisilla monen monta vuotta sitten oli eri arvo yhteiskunnassa kuin miehellä. Tätähän kyseenalaistetaan vieläkin monessa maassa. Naisilla ei ole äänestysoikeutta, heidän on peitettävä hiuksensa jne. Suomessa naisella on oikeastaan asiat aika hyvin, tai ne ovat niin hyvä kuin hän itse niitä tekee. Naiset, kuten miehet, ovat yksilöitä. On heitä jotka viihtyvät kotona lasten kanssa, on menestyviä naisia jotka eivät ollenkaan halua olla kotona tai eivät edes halua lapsia, on heitä jotka tykkäävät seistä hellan ääressä ja uida miestensä sydämiin mahan kautta, on heitä jotka eivät osaa tehdä ruokaa. Suomalaisilla on tänään oikeus olla oma mielipide, oikeus valita miltä heidän päivä näyttää. Ainakin aika pitkälle. Kyllä, on monia jotka eivät voi tehdä kuten toivovat esimerkiksi taloudellisten, terveyden tai muiden harmittavien asioiden vuoksi mutta aika pitkälle meillä on mahdollisuus valita miltä meidän elämä näyttää.

Förslag till er kvinnor: Ta dagen tillvara, gör något just Du verkligen vill! Vill du koka en god middag till dig själv och/eller någon du uppskattar – gör det,  här länken till några läckra maträtter ifall du vill prova på något nytt! Vill du inte – det finns säkert många restauranger runt omkring dig som mer än gärna serverar dig god mat! Du kanske är på jobbet på dagen, ta vara på kvällen! Du kanske är hemma på dagen – försök att undvika måsten och tänk på vad du vill göra!

Ehdotus teille naisille: Hyödynnä tämä päivä, tee jotain mitä juuri Sinä haluat! Jos haluat valmistaa hyvän illallisen itsellesi ja/tai jollekin jota arvostat – tee niin, tässä linkki muutamaan herkulliseen ruoka-annokseen jos haluat kokeilla jotain uutta! Jos et halua – ympärilläsi on varmasti monta ravintolaa jotka mielellään tarjoilee sinulle hyvää ruokaa! Olet ehkä töissä päivällä, hyödynnä ilta! Jos olet päivällä kotona – yritä välttää pakollisia asioita ja tee mitä haluat!

Snart har vi vårdagjämning också, i år den 20.3 för att vara exakt. Våren kommer nog i år också, tro det eller ej! Dagarna är längre redan nu… njut nu för du har säkert planerat att du skall göra en massa sen då det blir varmare ute 😉

Kohta meillä on myös kevätpäivänseisaus, tänä vuonna tarkalleen 20.3.. Kevät tulee tänäkin vuonna, usko tai älä! Päivät ovat jo nyt pidempiä… nauti nyt koska sinulla on kuitenkin paljon suunnitelmia jotka aiot tehdä kun ulkona on lämpimämpi;)

Varma kvinnodagshälsningar från oss kvinnor på Närpes Grönsaker ~ Lämpimät naistenpäiväterveiset Närpiön Vihanneksen naisilta!