Älä unohda kotimaisia vihanneksia!

Hei kaikki kuluttajat,
elämme poikkeuksellisia pandemia-aikoja eikä meillä ollut muutama viikko sitten aavistustakaan siitä, mitä kaikkea voisi tulla eteen.

Kotimaiset kasvikset | Närpiön Vihannes

Olemme Närpiön Vihanneksen osuuskunnassa tottuneet jatkuvasti työskentelemään ennaltaehkäisevästi niin viljelmillä kuin pakkaamollakin estääksemme kasvitautien ja -virusten leviämistä. Aikaisemmin teimme töitä estääksemme kasvitautien leviämistä kasveihin ja pitääksemme ne terveinä. Samat rutiinit koskevat myös nykyistä virusta, joten olemme valmistautuneet hyvin, korkean hygieniatason ja kattavien toimintaprosessien myötä.

Koska väestön liikkumista on nyt rajoitettu, ravintolat ovat kiinni ja kaupassa käytäneen harvemmin, haluan vedota Sinuun kuluttajana, että valitset tuoreita ja maukkaita kotimaisia vihanneksia ostoskoriisi. On äärimmäisen tärkeää, että kotimaisten tomaattien, kurkkujen, paprikoiden ja muiden vihannesten kulutus pysyy tasaisena, jotta pystymme tulevaisuudessakin, kaiken tämän jälkeen, jatkamaan kotimaisten vihannesten tuotantoa.

Tuotantomäärämme kasvavat lähiaikoina, joten kun kevätaurinko alkaa kypsyttää ensimmäisiä sesonkituotteita, valitse kotimainen.

Ostamalla kotimaista autat kotimaan taloutta pysymään jaloillaan. Se on nyt yhtä tärkeää kuin käsien peseminen ja turvavälin pitäminen.

Pidä mieli korkealla ja ajattele positiivisesti, äläkä unohda kotimaisia tomaatteja ja kurkkuja ostoskoristasi, kun seuraavan kerran menet kauppaan tai tilaat ruokaostoksesi kotiin.

Stefan Skullbacka
Osuuskunta Närpiön Vihannes, TJ

Glöm inte bort de inhemska grönsakerna!

Hej alla konsumenter,
vi lever nu i exceptionella pandemitider och med en verklighet som vi för några veckor sedan inte hade en aning om att skulle kunna uppstå.

Här inom grönsaksproduktionen på Andelslaget Närpes Grönsaker är vi vana att jobba med förbyggande bekämpningsarbete, vi förebygger kontinuerligt spridning av växtvirussjukdomar både ute i odlingarna och på packeriet. Skillnaden från dagsläget är att vi tidigare jobbat för att hindra spridning av olika växtvirussjukdomar och att skydda våra växter och hålla dem friska. Samma rutiner gäller för det aktuella viruset, så vi är väl förberedda med goda hygienrutiner och inkörda verksamhetsprocesser.

Eftersom folks rörlighet nu är begränsad, matserveringarna är stängda och det blir kanske aningen längre tid mellan butiksbesöken, vill jag vädja till Dig som konsument att inte glömma bort att handla inhemska grönsaker. Det är ytterst viktigt att vi har en jämn åtgång av våra tomater, gurkor, paprikor och andra specialiteter, så att vi även i framtiden, när allt detta är över och bakom, har livskraftiga växthusföretag som fortsättningsvis kan producera hälsosamma inhemska livsmedel till Dig. Om aldrig förr så vill jag nu uppmana till att välja det inhemska alternativet av grönsakerna. Vi går inom kort mot högre produktionsmängder nu när vårsolen börjar ge färg och mognad åt de första säsongsprodukterna.

Att handla inhemskt är ett sätt att hjälpa den inhemska ekonomin att stå på fötterna. Det är lika viktigt som att tvätta händerna och hålla lite fysiskt avstånd.

Håll upp humöret och tänk positivt, glöm inte de inhemska tomaterna och gurkorna i köpkorgen nästa gång du går till affären eller beställer hem matkassen nästa gång.

Stefan Skullbacka
Andelslaget Närpes Grönsaker, VD

Närpiön Vihannes | Närpes Grönsaker