Saanko esitellä Närpiön Vihanneksella viljeltävät chilit. Medina, Star Flame, Centella, Orange Flame, Fresno Serena Liliac, Peter Pepper ja Mextizo! Jo nimet kertovat aistikkuudesta, hedelmäisyydestä, vahvuudesta ja makuhermoja herättelevästä aromista. Näillä tyypeillä on näköä ja luonnetta! Väriskaala on ilahduttava ja vahvuutta löytyy eri asteisesti. Nämä pikkukaverit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Får jag presentera Närpes Grönsakers chili sorter. Medina, Star Flame, Centella, Orange Flame, Fresno Serena Liliac, Peter Pepper ja Mextizo! Redan namnen berättar om smaker som väcker de sensuella, fruktiga och starka aromerna. Dessa typer har verkligen karaktär! Färgskalan är uppmuntrande och styrkan levereras i olika nivåer. Så det är absolut värt att bekanta sig med våra chili sorter.

Chili

Keväinen aurinko lämmittää ja niin tekevät myös chilimme. Aromikkaat chilit tuovat potkua ruuanlaittoon ja yllättävät positiivisesti jälkiruuissa. Chiliä käytetään joko ruuan raaka-aineena tai musteena. Voit käyttää niitä tuoreena tai kuivata säilöön myöhempää käyttöä varten. Chili antaa oivan mahdollisuuden tehdä makumatkoja ympäri maailman ja se sopii monen ruuan kaveriksi.

Vårsolen värmer och det gör också våra härliga chili sorter. Våra aromatiska chilin ger en trevlig kick av hetta i maten och överraskar positivt också som ingrediens i en efterrätt. Chili kan man använda som en ingrediens eller som en krydda. Du kan välja att använda chilin som färsk eller så kan du torka den för senare användning. Chili tar dig på en matresa välden runt i dit eget kök och den passar i många olika maträtter.

Närpiön Vihannes | Närpes Grönsaker

Jos chilin tulisuus yllättää ja on liikaa, on hyvä muistaa polttavan ainesosan olevan rasvaliukoinen, joten esim. rasvainen maito voi laannuttaa suun poltetta. Vesi taas voi levittää poltetta laajemmalle suuhun ja aikaansaada entistä suuremman leimahduksen suussa. Rasvan (esim. kerma, voi tai ruokaöljy) lisäys ruokaan pyöristää myös suurimman potkun pois, jos sitä on liikaa. Kannattaa muistaa, että siemenet ovat Chilin tulisin osa ja ne pois jättämällä saa aikaan hienovaraisemman aistielämyksen. Chilin käsittelyn jälkeen ei kannata kosketella kasvoja, sillä chilit polttavat herkästi herkkää ihoa ja limakalvoja. Kädet voi siis rasvata ruokaöljyllä chilien käsittelyn jälkeen ennen käsienpesua, joka sitten auttaa saippuaa pesemään pois polttavan efektin.

Om styrkan av chili visar sig att vara för stark, är det bra att minnas att ingrediensen som ger styrka är fettlöslig så ett glas med fet mjölk kan hjälpa. Vatten kan öka känslan av hettan i munnen, så undvik gärna att dricka det. Ifall det har blivit för mycket chili i maten kan man tillsätta mera fett i rätten (t.ex. vispgrädde, smör, olja) så rundar den av styrkan. Det lönar sig att komma ihåg att i frön sitter styrkan. Plockar man bort fröna så får man en lättare nyans av styrkan. Kom ihåg att inte röra ansiktet efter att ni har hanterat chili, för chili kan bränna på känslig hud och på slemhinnorna. Ett tips är att efter hantering av chili kan du smörja in händerna med matolja innan du tvättar dom. Detta hjälper att rensa händerna av det som bränner.

Nämä uskomusten mukaan Meksikosta maailmalle levinneet kipakat kaverit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Niillä saa maukkaita vivahteita ruokaan tai halutessaan oikein kunnolla potkua. Ehdoton oma suosikkini on Paholaisenhillo, jolle löytyy ihana resepti www.kasvisreseptit.fi tai www.narpesgronsaker.fi. Chiliä maistettuaan ei voi enää väittää kasvisten olevan millään muotoa tylsiä. Me Närpiön Vihanneksella olemme erityisen ylpeitä siitä, että voimme tarjota tästä maailmalla paljon käytetystä mausteesta puhtaasti kotimaisen version Made In Närpes.

Paholaisenhillo / DjävulssyltEtt antagande är att chilin har spridit sig ut i världen från Mexiko och dessa små starka filurer med en häftig smakrepertoar är väl värt att bekanta sig med. Dom ger smakfulla nyanser i maten eller ett ordentligt kick om man föredrar det. Min absoluta favorit som innehåller chili är djävulssylt, du hittar ett bra recept till djävulssylten på www.kasvisreseptit.fi eller på www.narpesgronsaker.fi . Efter att man har smakat på chili kan man inte längre påstå att grönsaker är tråkiga. Vi på Närpes Grönsaker är väldigt stolta över att vi kan erbjuda ett inhemskt ”Made In Närpes” alternativ till denna läckerhet i världsklass.

Meidät löytää myös Facebookista ja Instagramista.

Du hittar oss också på Facebook och Instagram.