Mikä on biologinen torjunta? ~ Vad är biologisk bekämpning?

31.01 2017|

Mikä on biologinen torjunta ja missä sitä käytetään? Nykyään käytämme pääasiassa biologisia torjuntamenetelmiä kasvihuoneviljelyssä, suositaan vastuullisia tuholaistorjunnan toimitapoja ja halutaan vähentää kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä. Vad är biologisk bekämpning och var används denna? I dag används främst biologiska bekämpningsmetoder vid växthusodling eftersom man vill välja hållbara växtskyddsmetoder och på det viset minska användningen av kemiska bekämpningsmedel.  Biologisessa torjunnassa käytettään hyötyeliöitä ja hyötysieniä torjuakseen tuholaisia tai tauteja kasvustoissa. Hyötyeliöt syövät tuholaisia tai tuholaisten munia niin, etteivät ne pääse lisääntymään kasvustossa. […]

Mikä on lempparisi? ~ Vilken är din favorit?

27.01 2017|

Aivan kuten perinteisestä pyöreästä tomaatista löytyy satoja eri tomaattilajikkeita, niin myös erikoistomaateista löytyy paljon eri lajikkeita ja muotoja. Meiltä löytyy nyt talvikaudella punainen helmitomaatti ”Angelle”, perinteinen kirsikkatomaatti ”Sassari” ja ”Daltary” sekä Dunne-tomaatti ”Dunne San Marzano” joka on pisaran muotoinen. Av specialtomater, precis som hos den traditionella runda tomaten, finns det hundratals olika sorter. Hos oss har vi nu under vintersäsongen i våra växthus den röda pärltomaten ”Angelle”, den traditionella körsbärstomaten  ”Sassari” och ”Daltary” samt Dunne tomaten ”Dunne San Marzano” som är droppformad. […]

On aika kylvää tomaatinsiemenet ~ Det är dags att så tomatfrön

23.01 2017|

Nyt on aika kylvää siemenet, jos tahdot omat tomaattitaimet kesäksi! Taimien tulee kasvaa kunnolla, ennen kuin ne siirretään ulos kasvihuoneeseen. Kun ne siirtää ulos pitää olla varovainen niin, ettei enää ilmene pakkasia öisin (suunnilleen huhtikuussa). Taimet paleltuvat helposti. Kurkun siemenet voi kylvää myöhemmin, koska nämä kasvavat nopeammin kuin tomaattitaimet. Vill du ha egna tomatplantor i sommar är det dags att så tomatfröna nu! Plantorna ska växa till sig ordentligt innan de flyttas ut till växthusen. Man skall vara försiktig när man flyttar ut plantorna, så det inte längre förekommer nattfrost, eftersom plantorna fryser lätt (Ungefär i april). Gurkfröna kan sås senare, eftersom det tar kortare tid för dessa att växa. […]

Lisää makeutta maukkaalla tomaatilla ~ Mera sötma med tomater

20.01 2017|

Ammattiruuanlaittajat käyttävät useasti makeutta suolaisiin ruokiinsa pyöristämään makuja ja saadakseen nämä sointumaan yhteen. Tomaateista löytyy reilusti makeutta ja on täten paitsi ravintoarvoiltaan hyvä lisä ruokiin myös hyvä mausteena. Makeuden lisäksi tomaateista saa myös hapokkuutta. De som tillreder mat till sitt yrke använder ofta sötma även till salta rätter för att runda av smaken och för att få olika smaker att passa ihop bättre. Förutom att tomater är ett bra tillägg till olika rätter för sitt rikliga näringsvärde, är tomaten även en bra krydda för att den innehåller sötma. Förutom söt är tomaten även syrlig. Tomaatin voi lisätä ruokalajeihin sellaisenaan, mutta siitä saa kypsentämällä esiin enemmän makeutta ja täten lisää makuja. Tomaattia voi lisätä melkein kaikkiin ruokiin, ja on värikäs lisä moneen ruokalajiin. Esimerkiksi lämpimiin keittoihin, maukkaisiin kastikkeisiin ja talvisiin pataruokiin tomaatti sopii mainiosti. […]

Jo neljännen sukupolven työntekijä ~ Redan fjärde generationens knegare

16.01 2017|

Nimeni on Jessica ja olen uusin tulokas Närpiön Vihanneksella. Aloitin työskentelyni talousassistenttina täällä elokuussa 2016 ja työnkuvaani kuuluu päällimmäisenä viljelijätilitykset sekä jäsenten asiat. Voisi sanoa, että olen viettänyt lapsuuteni tomaattien parissa, koska vanhemmillani on ollut kasvihuoneita ja vietin paljon aikaa heidän kanssaan. Juureni ovat myös Närpiön Vihanneksessa koska isoisäni oli yksi heistä, joka perusti osuuskunnan vuonna 1957. Valmistuin vuonna 2008 laboratorioanalyytikoksi ja vuonna 2016 merkonomiksi. Aiemmin olen tehnyt töitä lääkkeiden sekä entsyymien laatuanalyysien parissa ja olen myös työskennellyt tilintarkastustoimistossa. Jessica heter jag och är nyast i huset på Närpes Grönsaker. I augusti 2016 började jag jobba här som ekonomiassistent, och arbetsuppgifterna består i huvudsak av odlaravräkningar och olika medlemsärenden. Man kan säga att jag är uppväxt i en tomathäck, då mina föräldrar har haft växthus och jag spenderade där en stor del av min barndom. Mina rötter finns också i Närpes Grönsaker, eftersom min morfar var en av dem som grundade andelslaget år 1957. Jag utexaminerades som laboratorieanalytiker år 2008, och i december 2016 blev jag klar med min merkonomutbildning. Tidigare har jag arbetat med kvalitetsanalyser av läkemedel och enzymer, och senast på en bokföringsbyrå. […]

Kuukauden niksi ~ Månadens tips

13.01 2017|

Älä heitä pois kurkkua, jos tämä ei enään ole maukkaan näköinen. Jos kurkkusi alkaa kellertää mutta on silti mehukas, voit käyttää tätä muuhun kuin syötäväksi. Tiesitkö, että voit esimerkiksi kiillottaa juhlakenkäsi kurkulla? Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi ja hiero kurkulla juhlakenkäsi [...]

Uusiutuva energia ~ Förnybar energi

10.01 2017|

Mikä on uusiutuva energia? Uusiutuva energia on energia, joka on peräisin lähteistä jotka uusiutuvat itsestään nopeaan tahtiin ja ovat tällöin kestäviä lähteitä. Nämä ovat siis lähteitä, jotka eivät lopu. Näihin lähteisiin kuuluvat muun muassa tuulivoima, aurinkoenergia, vesivoima, maalämpö ja bioenergia (esimerkiksi puu- ja puupohjaiset polttoaineet.). Vad är förnybar energi? Förnybar energi är energi som härstammar från källor som förnyar sig själva i snabb takt och kan därmed räknas som hållbara källor. Det är alltså källor som inte kommer ta slut. Till dessa källor räknas vindkraft, solenergi, vattenkraft, jordvärme, bergvärme och biobränslen (exempelvis skogsenergi, trä). Pakkaamollamme käytämme ainoastaan vihreää sähköä, joka on peräisin vesi- ja tuulivoimasta. Viljelijöistämme usea käyttää myös vesi- ja tuulivoimaa, mutta lämmitykseen he käyttävät esimerkiksi puupohjaisia polttoaineita (puuhaketta). […]

Pakkaamolla tapahtuu ~ Det händer på packeriet

05.01 2017|

Pakkaamoomme on saapunut uusi pakkauskone, jolla pakkaamme ihanat Dunnetomaattimme uuteen hienoon sydämenmuotoiseen rasiaan. Aromaattinen Dunnemme muuttaa siis ulkomuotoaan ja erottuu paremmin muista erikoistomaateista kaupan hyllyllä. Det har anlänt en ny maskin till vårt packeri, och med den skall vi förpacka våra härliga Dunnetomater i en ny tjusig hjärtformad ask. Vår aromatiska Dunne får alltså ett nytt utseende och skiljer sig bättre från andra specialtomater i butikshyllan. Dunnetomaatti on erikoistomaatti, joka on pisaranmuotoinen ja San Marzano-tyyppinen. Maultaan Dunnetomaatti on makea ja vivahteikas mutta samalla täyteläinen. Koostumukseltaan Dunne on kiinteä ja tällöin se sopii mainiosti lämpimään keittiöön, kun tomaatti säilyy ehjänä. Paitsi lämpimään keittiöön Dunnetomaatti sopii myös salaatteihin, naposteluun tai vaikka koristeluun. […]

Tervetuloa 2017 ~ Välkommen 2017

02.01 2017|

Kuinka moni on tehnyt uudenvuodenlupauksen, jossa on päättänyt muuttaa elämäntapojaan tai arkeaan terveellisemmäksi? Uusi vuosi tarkoittaa monille uutta alkua. Joulun ruokajuhla on ohi ja useat ovat luvanneet itsellensä uudet elämäntavat. On haasteellista tehdä suuri muutos kerralla ja tämä vaatii suurta päättäväisyyttä ja kuria. On helpompaa tehdä itsellensä monta pienempää haastetta, kuin yhden suuren. Hur många utav er har gjort ett nyårslöfte, där ni lovat er själva en hälsosammare livsstil och vardag? Ett nytt år betyder en ny start för många. Julens matfest är över och många har lovat sig själva en ny livsstil. Det är utmanande att göra en stor förändring på en gång och det kräver både bestämdhet och disciplin. Det är enklare att göra upp och sträva till att nå flera mindre delmål, i stället för ett stort. […]