Sommartomaterna anländer ~ Kesätomaatit saapuvat

31.03 2017|

Nu anländer första sommartomaterna och det betyder att högsäsongen för grönsaker påbörjas snart. Så småningom kan vi förvänta oss massvis med finländska grönsaker i både butik och på torg. Ensimmäiset kesätomaatit saapuvat ja tämä tarkoittaa, että pian on tomaattien sekä muiden vihannesten huippusesonki. Pian voimme odottaa paljon suomalaisia vihanneksia sekä kaupoissa että toreilla. Peter Nyman som odlar traditionella runda tomater är en av andelslagets säsongsodlare. Peter har odlat växthusgrönsaker sedan han kom ur militären år 1987, då började han jobba tillsammans med sin far. Sitt första egna växthus byggde han år 1998 och bara några år senare tog han över sina föräldrars växthus. Utöver Peter och hans far har även hans farfar varit odlare, vilket gör Peter till en tredje generationens odlare. Peter Nyman, joka viljelee perinteisiä pyöreitä tomaatteja, on yksi osuuskunnan sesonkiviljelijöistä. Peter on viljellyt jo vuodesta 1987 saakka, kun hän kotiutui armeijasta ja aloitti työskentelyn isänsä kanssa. Ensimmäisen oman kasvihuoneen hän rakensi vuonna 1998 ja vain parin vuoden jälkeen hän peri myös vanhempiensa kasvihuoneet. Myös Peterin isoisä oli kasvihuoneviljelijä, joka tekee Peteristä jo kolmannen sukupolven viljelijän. […]

Näin vähennät hävikkiä ~ Såhär minskar du svinnet

23.03 2017|

Hävikin vähentäminen on tällä hetkellä tapetilla. Elintarvikehävikki on kaikki se mitä ei voi syödä syystä tai toisesta ja useasti joutuu roskiin. Suuria syitä hävikin kertymiseen ovat esimerkiksi ruuan pilaantuminen tai epätietoisuus ruuan käyttömahdollisuuksista. Just nu är det trendigt att minska på matsvinnet. Matsvinnet är den mat som av en eller annan orsak inte går att använda utan oftast blir bortslängt. Stora orsaker att matsvinn blir till är exempelvis att maten blir dålig eller konsumenten är okunnig inom hur man kan använda livsmedlet till max. Suuri osa suomalaisista vihanneksista ovat täysin syömäkelpoisia. Esimerkiksi tomaatin voi syödä kokonaan. Yleensä tomaatin kanta otetaan pois ennen syömistä, mutta myös tämä on täysin syömäkelpoinen. Tämä koskee myös kurkkua, sekin on kokonaan syötävä. […]

Maalahdesta taloustietäjäksi, ja Närpiöön! ~ Från Malax till Närpes, som ekonom!

20.03 2017|

Hei, minä olen Mats! Olen työskennellyt Närpiön Vihanneksella jo kolme vuotta talouspäällikkönä, jossa toimin esimiehenä reippaille talous-tytöille Susannalle ja Jessicalle. Täällä hoidan myös IT-projekteja sekä paljon muita asioita, jota voi lyötyä pienestä organisaatiosta. Hej, det är jag som är Mats! Jag jobbar sedan tre år tillbaka som ekonomichef på Närpes Grönsaker, där jag är förman åt våra duktiga ekonomi-tjejer Susanna och Jessica. På min lott faller även IT-projekt och mycket annat smått och gott som finns i en mindre organisation. Opiskelin taloustietoa Vaasan Hankkenissa 90-luvun loppupuolella, ja työskentelin tämän jälkeen Hankenissa vielä 12 vuotta opettajana ja yrityshallinnon tutkijana. Akateemisen maailman jälkeen työskentelin lyhyesti kirjanpitäjänä, ennen kuin Närpiön vihanneksesta tuli minun työpaikkani. Täällä minä viihdyn mainiosti! Työni on monipuolista ja yritys kehittyy koko ajan. […]

Näin kasvihuoneissa vaihdetaan taimet ~ Så här byts plantorna ut i växthusen

15.03 2017|

Tällä viikolla vietetään kurkkuviikkoa ja ympärivuotiset kurkkuviljelijämme vaihtavat taimiansa kasvihuoneissaan juuri nyt. Kesäkausi on suunniteltuna, ja nyt jo valmistellaan tulevaa kesää kovaa vauhtia. Denna vecka firas det gurkvecka och för tillfället byter våra året om gurkaodlare plantor i sina växthus. Sommarsäsongen är redan planerad och nu förbereder sig odlarna inför kommande sommar i rasande fart. Valaistuissa kasvihuoneissa taimet tulee vaihtaa kolmesta neljään kertaan vuodessa. Tämä tapahtuu niin, että pari viikkoa ennen kuin itse taimi poistetaan, niin vanhojen taimien latvat otetaan pois (latvotaan). Kun itse taimi nostetaan pois, vaihdetaan myös viljelyalustat uusiin. Tämän jälkeen itse kasvihuone siivotaan ja desinfioidaan. Kun kasvihuoneet ovat puhtaat, laitetaan sisään uudet sidontanarut sekä viljelyalustat, näihin istutetaan uudet taimet, jotka ovat tällöin noin 30 cm kokoiset. […]

Gulassikeittoa mukaan talven retkille ~ Gulaschsoppa med på vinterns utflykter

08.03 2017|

Kevätaurinko jo pilkottaa esiin ja näyttää, että kevät on tulossa. Vielä kuitenkin on talvea jäljellä ja ehdimme nauttia talvisista päivistä ulkona lumihangessa, tai miksi ei vaikka sisällä takan äärellä. Vårsolen sticker redan fram och visar att våren är på väg. Dock får vi ännu njuta av vinterns vackra väder ett tag till ute i snödrivorna och inne framför brasorna. Ruokapuolelle sopii tällöin mainiosti lämpimät keitot ja padat, joista löytyy runsaasti makuja ja tujua. Kun kevät on ovella, maistuu kuitenkin vähän kevyemmät ruuat mainiolta, ja haluan tämän takia antaa vinkin kevyestä mutta maukkaasta gulassikeitto reseptistämme. Gulassikeitosta löytyy lihan lisäksi paljon vihanneksia kuten tomaattia ja paprikaa sekä mausteita kuten valkosipulia ja cayennepippuria. Tähän reseptiin voi helposti lisäillä mausteita saadakseen oman maun mukaisen vahvuuden ja jos tahtoo tehdä tästä kasvisvaihtoehdon, voi helposti jättää lihan pois. […]

Näin tulkitset etiketin ~ Så här tolkar du etiketten

01.03 2017|

Jäljitettävyys on meille todella tärkeää, koska jos sattuisi jotain haluamme tietää vihannesten alkuperän niin, että voimme helpommin ratkaista mahdolliset ongelmat. Juuri jäljitettävyyden takia laitamme kaikkiin vihanneslaatikoihin etiketin, josta voimme lukea mistä tuote on ja milloin tämä on pakattu. Tästä etiketistämme voit myös sinä kuluttajana saada tietoa tuotteesta. Spårbarhet av våra grönsaker är väldigt viktigt för oss. I fall någonting händer vill vi veta grönsakens ursprung så att vi enklare skall kunna åtgärda problem. På grund av spårbarheten av grönsakerna, lägger vi en etikett på alla lådor som hjälper oss att veta varifrån grönsaken kommer och när den är packad. Utöver att vi kan läsa av denna etikett för att få information om produkten, kan även ni som konsumenter göra detta. Näin tulkitset etiketin ~ Så här tolkar du etiketten […]