Precis som tidigare berättats, kan grönsaker användas på många olika sätt i matlagningen. Detta recept är ett smakrikt recept med sötma och fräschhet i en blandning av lax och tomat. Receptet är tillräckligt för fyra personer och passar utmärkt som både en vardagsrätt eller till en finare festtillställning.
Kuten aiemmin on kerrottu, vihanneksia voi käyttää monella eri tavalla ruuanlaitossa. Tämä resepti on maukas resepti, josta löytyy makeutta ja raikkautta lohen ja tomaatin muodossa. Ohje riittää neljälle henkilölle ja sopeutuu sekä arkiruokaan, että juhlallisempiin tilaisuuksiin.

 

Tomatbakad lax

Ingredienser:
800 g färsk benfri lax
15 basilikablad
2 st mjälloms knäcke (ljust knäcke, ca 80 g)
1 msk citronolja
1 ask dunnetomat
1 ägg
½ dl creme fraiche
Salt, svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på varmluft 200 grader. Skär laxen i fyra jämnstora portionsbitar och sätt bitarna på en ugnsplåt. Kör basilika, knäcke, citronolja och salt i en matberedare tills du har en grynig massa. Skär dunnetomaterna i fina tärningar och sätt på hushållspapper för att rinna av. Blanda ägg och creme fraiche och pensla sedan laxen med äggröran. Blanda ihop knäckemassan och de avrunna dunnetomattärningarna och vänd sedan laxbitarna i knäcke- och tomatmassan så att laxbitarna blir helt täckta (förutom skinnsidan). Dra över några varv med svartpeppar och flingsalt enligt eget tycke. Baka av i ugnen ca 18 – 20 minuter.

Lohta tomaattikuorella

Ainekset:
800g tuoretta lohta, luuton
15 kpl basilikanlehteä
2 kpl vaaleata näkkileipää n.80g (esim. Mjällom merkkistä)
1 rkl sitruunaöljyä
1 rs Dunne-tomaatteja
1 kananmuna
½ dl creme fraiche
suolaa ja pippuria

Tee näin:
Laita uuni 200 asteelle ja käytä kiertoilmaa, jos mahdollista. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen palaan, ja aseta palat uunipellille. Silppua basilika, näkkileipä, sitruunaöljy ja suola massaksi tehosekoittimessa. Leikkaa Dunne-tomaatit pieniksi kuutioiksi ja aseta talouspaperille kuivumaan. Sekoita muna ja creme fraische ja sivele sekoitus lohen päälle. Sekoita Dunne-kuutiot näkkileipämassaan ja käännä lohipalat massassa niin, että palat peittyvät kunnolla 
(nahkapuoli saa jäädä ilman kuorrutusta). Mausta tämän jälkeen mustapippurilla ja suolalla oman maun mukaan. Aseta uuniin n. 18–20 minuutiksi.